Menangislah kerana Allah

Assalamualaikum semua, Hari ini Al-Hikmah cuma nak kongsikan sedikit pesanan daripada Ustaz Ebit Liew di radio IKIM. Pesanan Ustaz Ebit Liew – Menangislah, Menangis kerana Allah. Bila tengok orang lain melakukan maksiat, tidak menunaikan suruhan Allah, tidak solat dan sebagainya – menangis dan doakan agar mereka kembali ke jalan Allah. Ajar anak-anak kita yang masih […] baca disini →

Alangkah Indahnya hidup ini

Assalamualaikum, Apa khabar rakan-rakan semua? Sihat-sihat na…Alhamdulillah. Petang-petang begini sambil nak masuk waktu asar ini apa kata kita hayati kata-kata ini… Alangkah indahnya hidup ini, andai dapatku tatap wajahmu, akan pasti mengalir airmataku….. Amboi! jiwang-jiwang pulak Al-Hikmah la ni…bukan…cuma sedih yang mana sejarah tak akan mampu mengingkari betapa indahnya akhlak dan budi pekerti Rasulullah tercinta, […] baca disini →

Untuk apa kita diciptakan?

Assalamualaikum sahabat-sahabatku sekalian, Hari ni Al-Hikmah nak tanya sikit kepada anda. Boleh? Ok…………soalannya………. Sudah ratusan malah ribuan tahun manusia disyorkan agar menjadi diri sendiri atau be yourself . Namun, sampai saat ini istilah ‘jadi diri sendiri’ or ‘be yourself’ masih saja menjadi misteri sehingga ianya menjadi mimpi saja. Kalau kita mengetahui siapa diri kita dan untuk apa kita diciptakan, […] baca disini →

Kenapa kemarau dan cuaca panas berpanjangan?

Assalamualaikum semua, Indah sungguh di pagi yang nyaman ini setelah hujan turun semalam. Alhamdulillah. Ini merupakan nikmat Allah untuk kita semua di kala negara brtuah Malaysia ini dilanda dengan cuaca panas Ekuinoks. Rasulullah SAW bersabda “Berdoalah pada waktu mustajab doa iaitu sewaktu pasukan tentera bertempur, sewaktu mendirikan solat dan ketika hujan turun” (Hadis riwayat Abu […] baca disini →

The Power of Allah

Assalamualaikum semua, Ahah! semalam ada tetamu Al-Hikmah yang email kenapa semalam ada posting dalam bahasa inggeris tajuk “I am busy“? Saje je sebab Al-Hikmah fikir pelajar madrasah pun ramai yang dari luar Negara dan kemudian tetamu Al-Hikmah pun dari pelbagai background maka tahun 2015 ini, Al-Hikmah fikir laman ini akan diupdate dengan dwi-bahasa secara santai. […] baca disini →

“I am busy”

Assalamualaikum to all, How are you today? Are we very busy today? Allah praises those who remember Him. He tells us to remember Him as much as we can, morning and night. He promises us that if we remember Him, He will remember us in turn. He tells us that the reason He commands us […] baca disini →

Cinta Allah di cari

Assalamualaikum wbt semua sahabat-sahabat Al-Hikmah, Hari ni sudah hari selasa…cepat rasanya masa berlalu dan dirasakan masa seperti mencemburui kita. Sebenarnya saban hari masa berganti maka saban hari umur kita semakin pendek untuk mengadap Illahi. Alim ulama’ selalu ingatkan kita yang Allah cintakan hamba-hambanya. Tapi kita yang lupa. Betul tak? Cinta Allah itu adalah cinta yang […] baca disini →

Lama sudah ku tunggu…

Assalamualaikum semua, Hah! satu tajuk yang cukup sinis selepas beberapa bulan tidak ketemu di sini. Banyak perkara yang berlalu dari hujung tahun sehingga ke tahun baru…nah! baru sekarang boleh Al-Hikmah masuk ke sesawang ini…..wah…dah banyak sawang rupanya!! Idea pun belum kungjung tiba…apakan daya, lidah kelu nak berkata, jari-jari kaku nak mengetuk keyboard, fikiran buntu untuk […] baca disini →

Laman sesawang baru madrasah al-hikmah

Assalamualaikum semua, Mulai awal bulan September ini, madrasah telah membangunkan sesawang baru mereka. Ianya di dalam Bahasa Inggeris kerana hamper 40% pelajar-pelajar Al-Hikmah adalah daripada luar Negara…. sesawang tersebut adalah http://www.madrasahalhikmah.edu.my/ “Di antara orang-orang yang beriman itu, ada yang bersikap benar menunaikan apa yang telah dijanjikannya kepada Allah (untuk berjuang membela Islam); maka di antara […] baca disini →

Fitnah Itu Lebih Kejam Dari Membunuh!

Assalamualaikum semua, Terganggu dengan kejadian yang berlaku beberapa hari lalu. Manusia seakan tidak sedar bahawa Allah SWT sentiasa melihat tindak-tanduk kita. Ketahuilah bahawa agama Islam adalah agama yang sentiasa menjunjung tinggi keadilan dan kebesaran. Hal-hal yang menghalangi dan berusaha untuk tidak melaksanakan keadilan, akan mendapat ancaman siksa yang berat dari sisi Allah SWT. Perkataan “fitnah” […] baca disini →